Friday, 8 July 2011

ASAL-USUL API DUNIA Takut apabila mengenangkan azab kubur. Tapi jiwa masih lemah... banyak masa dihabiskan untuk dunia berbanding akhirat...


Alkisah...


Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah menceritakan dari mana asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah Nabi Adam dihantar ke dunia kerana kesalahannya memakan buah larangan maka Allah swt telah memerintahkan Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia bagi
kegunaan Nabi Adam as. Maka Jibril as pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.


Jibril : Wahai Zabaniah, aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan Adam as.


Zabaniah : Sebanyak mana sedikit itu ?


Jibril : Sebesar kurma. .


Zabaniah : Kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasannya.


Jibril : Kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma.


Zabaniah : Kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada sepohon tumbuhanpun akan tumbuh di bumi nanti.


Memandangkan keadaan yang rumit ini maka Jibril as pun menghadap Allah untuk mendapatkan saiz yang perlu
dihantar ke dunia. Allah swt pun memerintahkan supaya Jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja daripada api neraka untuk dibawa ke dunia. Maka Jibril as pun mengambil api neraka sebesar zarah daripada Zabaniah tetapi oleh sebab kepanasan yang keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukkan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di syurga dan sebanyak 70 batang sungai. = 70 x 70


Selepas itu Jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakkan di atas sebuah bukit yang tinggi tetapi sejurus setelah diletakkan tiba-tiba bukit itu terus meleleh cair maka cepat-cepat Jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka. Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang sering kita gunakan untuk pelbagai keperluan dan juga api yang terdapat di gunung berapi dan lain-lain lagi.


PENGAJARAN :


Bayangkanlah kepanasan api neraka yang sebesar zarah  terpaksa disejukkan di dalam 70 batang sungai dengan sebanyak 70 celup setiap sungai dan hanya sisanya saja yang tinggal.Itupun manusia tidak dapat bertahan akan kepanasannya bagaimana dengan api di neraka itu sendiri?

2 comments:

  1. sangat menginsafkan...

    ReplyDelete
  2. Oleh itu wahai rakan-rakan seperjuang....teruskan dan tingkatkanlah keimanan kita terhadap Allah swt kerana azab api neraka tidak tertanggung oleh kita

    ReplyDelete